Giardia – en smitsom parasit?

Vidste du, at den smitsomme parasit Giardia ikke er en orm?

Giardia er ikke en orm (som fx hjerteorm og lungeorm), men en encellet parasitisk organisme, som kaldes en protozo. Giardia kan medføre diarré og kan bla. smitte vores hunde og katte. Tarmparasitten er også zoonotisk, hvilket betyder at vi mennesker, også kan blive smittet. Giardia smitter ved, at man indtager de cyster, der dannes i tarmsystemet hos den smittede. Cysterne udskilles med afføringen og de kan overleve udenfor den smittede vært i uger til måneder.

Hvordan smitter Giardia til min hund?

* Din hund smittes ved at indtage cyster.
* Cysterne kan indtages ved tæt kontakt med en smittet samlevende hund/kat, hvis de deler liggesteder, tæpper, skåle el. lign.
* Cysterne kan indtages hvis din hund snuser/slikker et sted, hvor en smittet hund har skidt.

Hvordan stilles diagnosen?

* Din hund har symptomerne på Giardia: Diarré (lys, ildelugtende og evt. med blod).
* Du indleverer en afføringsprøve til din dyrlæge, som undersøger afføringen for cysterne fra Giardia.

Hvordan behandles Giardia?

* Medicinsk behandling med lægemidler, med aktive stoffer som fenbendazol og metronidazol.
* Da Giardia cysterne kan overleve udenfor værten i uger til måneder, så kræves det at miljøet omkring den smittede desinficeres grundigt i en længere periode, for at forhindre reinfektion.

Hvordan undgår man så bedst smitte med Giardia? – Det kan være svært, men vær opmærksom på, om der florerer smitte i dit område og sørg for at samle op efter din hund, når i er ude og gå.

Hos EES er vi så heldige, at have dyrlægestuderende Louise Marie Jønsson med på holdet! Hun bidrager med vigtig viden, til gavn for både dig og din hund. 

Hun er både passioneret og en kæmpe ildsjæl, og derfor er det en stor ære for os, at hun har lyst til at dele ud af hendes faglighed og viden.

Find hende på instagram: @vetmedstudentdk

dyrlæge, fodring af hunden

Artiklen er skrevet af dyrlægestuderende Louise Marie Jønsson. Da Louise er studerende, fraskriver vi os ansvaret for korrekthed i artiklen. Har din hund symptomer eller lign., bedes du altid kontakte en dyrlæge. Artiklen er blot vejledende. 

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *