Hvor langt må hvalpen gå?

Skrevet af Michael Eifer

Hvor langt må hvalpen gå?

Der findes så mange metoder, myter og ældgamle tilgange indenfor hundetræning, at vi på daglig basis rykker os selv i håret af frustration!  

Så nu skal vi snakke lidt om reglen “man må gå 1 min. for hver uge hvalpen er gammel”.
Altså fx. 11 minutter hvis hvalpen er 11 uger gammel..

Jer der har hørt den her regel – tænk først over hvor har i hørt/set den henne?
Om I kan finde en kilde til noget studie, som ligger til grund for reglen? 
Husk nu at være kritiske i forhold til viden og studier. Bare tænk på det studie Rudolph Schenkel fremlagde i sin tid. Et enormt anerkendt studie, men med ekstreme fejl i setuppet og det ser vi desværre stadig den dag i dag.

Ting skal give mening, det er en god rettesnor og netop dén rettesnor vi arbejder ud fra hos Eifer Elite Sport.

Det er i vores ører fuldstændigt skørt, at en hund på 37 uger må gå 37 min, og en hund på 1 år må gå 60 min. Nogle vil kunne klare meget mere og andre meget mindre!

Ja okay “det er vejledende” siges der…meeeeeen der er SÅ mange racer og indenfor de racer SÅ mange blodlinjer, både tunge og lette og designet til forskellige formål. Alle med både vidt forskellig psyke og vidt forskellig fysisk bygning. Derudover så betyder det vel også noget hvilket underlag man går på, om det er meget skiftende terræn, om man går hurtigt eller langsomt eller måske endda løber? Vi kan da nemt forestille os, at nogen vil tilbagelægge dobbelt så lang en strækning på 10 min som en anden indenfor de samme 10 min.

Vores pointe er, at behov for motion og stimuli i al dens afskygning ikke kan generaliseres!

Men hvor vigtig er gåturen egentlig? 

Det er heller ikke alle hunde der har behov for, at gå en tur ret tit, men i stedet er rigtigt godt tilpas med blot at følge sin familie hvor de går og hvor de er. Andre igen har et ekstremt behov for at blive brugt LANGT udover hvad en gåtur vil kunne give.
Derudover så giver en gåtur ikke meget stimuli, og dækker samlet set kun en minimal del af en hunds samlede behov. Der er andre ting der er vigtigere, som fx tryghed og nærvær,  udvikling af relationer og processer igennem fælles interaktion på forskellig vis. Anerkendelse, små daglige udfordringer og opgaver man kan løse sammen og en masse andre ting. 

Men hvorom alting er…
…så er der kommet så mange “regler” til, at mange ikke ved hvad ben de skal stå på.
Så brug din sunde fornuft – ting skal give mening. 

..og ja det er rigtigt at miljø betyder rigtigt meget for udvikling både psykologisk og fysiologisk, men det gælder jo på alle parametre og ikke kun på en gåtur.

2 Comments

  1. Jette Svendseni januar 22, 2024 at 10:36 pm

    Meget lærerigt 🐾🤗

    Reply

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *