Hvornår skal hunden i konkurrence?

Hvornår skal hunden i konkurrence?

Nej! Du har IKKE travlt!

“Skal du ikke snart ud i konkurrence?”

“Er din hund ikke kåret endnu?”

“Hvorfor har du ingen resultater på din 4 årige hund?” 

Kan du nikke genkendende til at have hørt noget tilsvarende? Så lad mig fortælle dig noget.

Jeg har fået spørgsmålet, flere gange; “Hvornår skal hunden i konkurrence? Hvorfor venter du overhovedet så længe Nikoline? Carla var da klar for lang tid siden. I skal da bare afsted..”

Jo ser du… Vi oplever en kultur indenfor hundeverdenen, hvor det gælder om at komme ud i konkurrence eller tage prøver, så tidligt som overhovedet muligt. Vi hører ofte folk udbryde “neeeej det var et flot resultat, og så endda med SÅ UNG en hund! Neeeej hvor fantastisk”…. Lad mig gøre noget helt klart! Den kultur NÆGTER jeg at være en del af, og den gør mig faktisk en smule vred!
Jeg mener at hunden fortjener at modnes både følelsesmæssigt og kognitivt. Den fortjener at blive “rigtig voksen”. Ellers svarer det jo til at bede et barn, om at klare en voksens opgave. Det håber jeg ikke nogle af os ville gøre bevidst. I den nuværende kultur anser man det ikke for vigtigt, at hunden skal udvikle sine følelser. Man glemmer at hunden skal have mange følelsesmæssige kompetencer, for at kunne klare presset fra den krævende træning både op til, og under konkurrencerne. Den følelsesmæssigt umodne hund, falder enten hurtigt fra og bliver udadreagerende eller simpelthen lukker sig inde i sig selv. Den udadreagerende hund betegnes som en meget stærk og måske driftig hund som kræver “en hård rammesætning”. Men ses også som en hund med masser af power (nok nærmere stress). Den indelukkede hund kasseres eller opgives ofte, fordi den mangler motivation eller drift….. mener man…..

I den nuværende kultur, er man alt for optagede af kognitiv læring (man ønsker hunden skal FORSTÅ), og har fuldstændig glemt, hvor meget det emotionelle betyder for udviklingen af personligheden hos hunden. Selvfølgelig betyder den motoriske og kognitive del også noget, men som kulturen udspiller sig lige nu, er man overoptaget af det kognitive. Det er bare yderst vigtigt at huske, at ulven (og sidenhen hunden), er sociale flokdyr og følelserne er selve limen i den flok! Den har overlevet fordi den kan samarbejde og fordi den besidder evnen til at udveksle følelser. Den har IKKE overlevet på baggrund af “jeg-er-stærk-alene” eller konkurrence!

Følelser udvikles ikke af sig selv, de udvikles gennem samspillet med hundeføreren OVER TID. Jeg gentager: OVER TID. Hunden skal have lov til at udvikle sig i fred og ro, hvor vi udvikler dens mod, selvværd, selvtillid, og generelt opbygger en tryg tilknytning.

Lad dog hunden, indtil den er 2-3 år, få tid til at udvikle følelser og motorik. Dette vil være med til at give dem grundforudsætninger for at kunne udfolde deres kognitive evner senere. Hunde som er trænet og opvokset på denne måde, vil ikke være stressede og mentalt pressede. De vil være i følelsesmæssig balance, og vil derfor være enormt stabile på både trænings- og konkurrencebanen. Men det har vi selvfølgelig ikke tid til at vente på, vel? Vi skal jo helst deltage i dén der konkurrence til marts, eller have første prøve på den inden den fylder 1,5 år.. Det er jo kutymen ude i hundeverdenen, og hvis alle andre gør det, er det nok fordi det er det rigtige at gøre… Ikke?

Vi ses på konkurrencebanerne, når mine hunde er følelsesmæssige udviklede og klar.

/Nikoline

artikler hvornår skal hunden i konkurrence

1 Comment

  1. Pingback: Drifter eller følelser i hundetræningen? | Artikler om hund

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *