Virker det at ignorere din hund?

“IGNORER DIN HUNDS DÅRLIGE ADFÆRD” .. Du har nok hørt det før.. ⠀

Dette råd bliver givet i mange sammenhænge. Eksempelvis:⠀
  “Bare ignorer din hvalp når den bider”
“Ignorer når din hund gør”

STOP EN HALV…  Følg lige med her – for det er vigtigt!

Rådet om at ignorere sin hund, har rødder i det som videnskaben kalder for ”extinction” (altså udryddelse). Dette er en procedure hvor man mindsker en uønsket adfærd, ved permanent at fjerne den forstærkning som bibeholder den uønskede adfærd (LÆS LIGE DET IGEN!). Med udgangspunkt i dén definition, hvorfor kan ”ignorering af din hund” så være et problem?

 • Er du 100 % sikker på at det rent faktisk er din opmærksomhed, som forstærker hundens adfærd? Hvordan ignorerer man egentlig sin hund? En hund er ekspert i at læse dit kropssprog ned til mindste detalje – kan du virkelig styre dit ubevidste kropssprog?
 • Hvor god er du til at opretholde denne ignorering af din hund? Oftest tager denne ”extinction” (udryddelse) lang tid! Er du engageret til at fortsætte for evigt?? Hvis forstærkningen dukker op efter den uønskede adfærd så meget som én gang, så kan adfærden vende tilbage endnu stærkere end før.

  Lad os lige tale lidt om vores 2 eksempler: 
  1. “Bare ignorer din hvalp når den bider”
  Prøv lige at forklare os om du virkelig har tænkt dig at ignorere adfærden, når du er gul og blå med skrammer overalt, og dine børn ligeså.⠀ ⠀ Lad os antage at hvalpen bider dig i hånden, når du forsøger at fjerne den sko, som den lige har stjålet. Her vil det ikke hjælpe at ignorere hvalpen, da hvalpens bideri IKKE skyldtes mangel på din opmærksomhed! ⠀ ⠀
  2. “Ignorer når din hund gør”
  Nu håber vi du har en stærk rygrad og nogle gode ørepropper! Det her kan tage lang tid… Lad os antage at hunden gør fordi der kommer gæster ind i jeres hjem? Hunden gør IKKE for at få opmærksomhed, den gør formentlig for at skabe afstand til det nye og ukendte.
  Lad os så sige at hunden rent faktisk gør for at få din opmærksomhed. Eksempelvis mens du står i køkkenet og laver mad. Hvad så hvis telefonen ringer med et VIGTIGT opkald og du derfor én enkelt gang ikke er i stand til at opretholde at ignorere hunden? ⠀ Din hund lærer altså at hvis den gør længe nok, så skal der nok komme en reaktion på et tidspunkt.

  Hvis man ser på det at ignorere din hund, altså skabe extinction (udryddelse), så kan det være en frustrerende og langvarig procedure. Men hvis man ikke vil hverken ignorere eller ”straffe” sin hund? Hvilke muligheder har man så?⠀
  MASSEVIS!
  For det første, så kan vi kombinere ”extinction” (udryddelse) med andre forstærkere. Her kan vi bruge godbidder, kropssprog, kommunikation til at lære hunden hvad den SKAL gøre, fremfor at lære den hvad den IKKE skal gøre.
  Vi skal simpelthen arbejde på ikke at give hunden mulighed for at lave det vi definerer som ”fejl”. På den måde skaber vi de rigtige forudsætninger og rammer for, at vi ikke ender i konstante konflikter med vores hund.

  Det er sådan vi arbejder hos Eifer Elite Sport!