Hvornår skal hunden i konkurrence?

Hvornår skal hunden i konkurrence?

Nej! Du har IKKE travlt!

“Skal du ikke snart ud i konkurrence?”

“Er din hund ikke kåret endnu?”

“Hvorfor har du ingen resultater på din 4 årige hund?” 

Kan du nikke genkendende til at have hørt noget tilsvarende? Så lad mig fortælle dig noget.

Jeg har fået spørgsmålet, flere gange; “Hvornår skal hunden i konkurrence? Hvorfor venter du overhovedet så længe Nikoline? Carla var da klar for lang tid siden. I skal da bare afsted..”

Jo ser du… Vi oplever en kultur indenfor hundeverdenen, hvor det gælder om at komme ud i konkurrence eller tage prøver, så tidligt som overhovedet muligt. Vi hører ofte folk udbryde “neeeej det var et flot resultat, og så endda med SÅ UNG en hund! Neeeej hvor fantastisk”…. Lad mig gøre noget helt klart! Den kultur NÆGTER jeg at være en del af, og den gør mig faktisk en smule vred!
Jeg mener at hunden fortjener at modnes både følelsesmæssigt og kognitivt. Den fortjener at blive “rigtig voksen”. Ellers svarer det jo til at bede et barn, om at klare en voksens opgave. Det håber jeg ikke nogle af os ville gøre bevidst. I den nuværende kultur anser man det ikke for vigtigt, at hunden skal udvikle sine følelser. Man glemmer at hunden skal have mange følelsesmæssige kompetencer, for at kunne klare presset fra den krævende træning både op til, og under konkurrencerne. Den følelsesmæssigt umodne hund, falder enten hurtigt fra og bliver udadreagerende eller simpelthen lukker sig inde i sig selv. Den udadreagerende hund betegnes som en meget stærk og måske driftig hund som kræver “en hård rammesætning”. Men ses også som en hund med masser af power (nok nærmere stress). Den indelukkede hund kasseres eller opgives ofte, fordi den mangler motivation eller drift….. mener man…..

I den nuværende kultur, er man alt for optagede af kognitiv læring (man ønsker hunden skal FORSTÅ), og har fuldstændig glemt, hvor meget det emotionelle betyder for udviklingen af personligheden hos hunden. Selvfølgelig betyder den motoriske og kognitive del også noget, men som kulturen udspiller sig lige nu, er man overoptaget af det kognitive. Det er bare yderst vigtigt at huske, at ulven (og sidenhen hunden), er sociale flokdyr og følelserne er selve limen i den flok! Den har overlevet fordi den kan samarbejde og fordi den besidder evnen til at udveksle følelser. Den har IKKE overlevet på baggrund af “jeg-er-stærk-alene” eller konkurrence!

Følelser udvikles ikke af sig selv, de udvikles gennem samspillet med hundeføreren OVER TID. Jeg gentager: OVER TID. Hunden skal have lov til at udvikle sig i fred og ro, hvor vi udvikler dens mod, selvværd, selvtillid, og generelt opbygger en tryg tilknytning.

Lad dog hunden, indtil den er 2-3 år, få tid til at udvikle følelser og motorik. Dette vil være med til at give dem grundforudsætninger for at kunne udfolde deres kognitive evner senere. Hunde som er trænet og opvokset på denne måde, vil ikke være stressede og mentalt pressede. De vil være i følelsesmæssig balance, og vil derfor være enormt stabile på både trænings- og konkurrencebanen. Men det har vi selvfølgelig ikke tid til at vente på, vel? Vi skal jo helst deltage i dén der konkurrence til marts, eller have første prøve på den inden den fylder 1,5 år.. Det er jo kutymen ude i hundeverdenen, og hvis alle andre gør det, er det nok fordi det er det rigtige at gøre… Ikke?

Vi ses på konkurrencebanerne, når mine hunde er følelsesmæssige udviklede og klar.

/Nikoline

artikler hvornår skal hunden i konkurrence
11

Relaterede artikler

Opstart af den unge hund Bytte- eller forsvarsdrift
Viden og information
admineiferelitesport

Opstart af den unge hund: Bytte- eller forsvarsdrift

Skrevet af  Michael Eifer og Nikoline Kitsja Andersen  Opstart af den unge hund: Bytte- eller forsvarsdrift DEL 1 En artikel om forsvarsarbejde/bidearbejde/Gruppe C Mange hundeførere og figuranter med interesse i forsvarsarbejde, ved desværre ikke nok om, hvordan man skal starte denne slags træning korrekt op. Spørgsmålet ”skal man starte med at træne byttedrift eller forsvarsdrift?” høres igen og igen. Nogle hævder sågar at det er

Læs denne artikel
hundens motivation drivkraft hundetræning
Viden og information
admineiferelitesport

Hundens motivation

Skrevet af Nikoline Kitsja Andersen Hundens motivation – Guleroden eller pinden? En artikel om hundens motivation I et eksperiment omkring motivation, har man undersøgt små børns lyst til at tegne. I fritiden i et rum med papir og farveblyanter tegnede børnene alle i ro og mag. Man tilføjede derefter en ydre motivation til den ene gruppe børn, men ikke den anden. Den ydre motivation (eller

Læs denne artikel
artikel hvad er en schæferhund
Viden og information
admineiferelitesport

Hvad er en schæferhund?

Skrevet af Michael Eifer Hvad er en schæferhund hvis man spørger folk? ”En schæferhund er en faaaaarlig vagthund” ”En schæferhund er en bidsk hund” ”En schæferhund er god til børn”  ”En schæferhund er en hyrdehund” “En schæferhund er en politihund” “En schæferhund er en brugshund” “En schæferhund er en familiehund” “En schæferhund er god til militæret” Meninger, holdninger og påstande omkring den meget populære og

Læs denne artikel
drifter eller følelser i hundetræningen artikel
Viden og information
admineiferelitesport

Drifter eller følelser i hundetræningen?

Skrevet af Nikoline Kitsja Andersen  Drifter eller følelser i hundetræningen? Forstå vigtigheden gennem 2 systemer   ”Min hund har masser af drift og træningen går ok – er det ikke nok?”   Hvorfor skal vi egentlig bekymre os om og forstå vores hunds følelsesmæssige tilstand?  Vi ved alle, at vores hunde har følelser, og i de senere år er forskerne blevet mere interesserede i at

Læs denne artikel
Del denne artikel

Eifer Elite Sport

Praktisk information

om os

Nyhedsbrev

Sign up to our newsletter