Hunden som terapi

Kan hunden fungere som en slags terapi?

Din hund er mere end en ven – den er terapi for din sjæl!

”Hunde hjælper mod stress”
”Hunde hjælper mod depression”
”Hunde hjælper mod angst”

Vi har hørt det før! Men hvad er egentlig op og ned i det?Læs med her, hvor vi kommer med vores syn på sagen.

Der er mere og mere forskning som viser, at hunde er helt fantastiske når det kommer til at støtte os psykisk, herunder vores sociale, kognitive og følelsesmæssige funktioner. De understøtter det sociale og emotionelle i vores sind, og giver os en følelse af tilknytning i vanskelige og hårde situationer. Hunde bruges ofte som en del af en terapeutisk tilgang, både mod stress, angst, ensomhed, PTSD, depression, samt til øgning af faglighed og engagement hos børn og unge.
Det er altså ikke tilfældigt!

Men hvorfor?

Oftest ser man hunden ”mindre truende” end fx en psykolog eller et andet menneske. Nærvær med hunden, er mere end blot en hyggelig tid med et sødt dyr… Det styrker båndet, skaber tillid, kærlighed, og en følelse af samhørighed, hvilket alle er vigtige behov for os som mennesker.

Hunde kan fungere som terapi ved at styrke vores empati, berolige vores nervesystem, udvikle vores sociale færdigheder og relations dannelse, øge vores selvtillid og selvværd, samt reducere angstadfærd.

Mange hunde reagerer på menneskers følelser og udviser empati. De kan altså genkende sorg og også reagere med eksempelvis lyde og nærvær til dem, der er kede af det.

Det sænker blandt andet også blodtrykket at tale med en hund. Ja – tale!

Der er lavet undersøgelser om, at unge mennesker, der har hund, har bedre relationer og føler sig mere forbundet med samfundet. Flere amerikanske universiteter og danske skoler, stiller faktisk hunde til rådighed for de studerende blandt andet imod eksamensangst og i de mindre klasser til at styrke de sociale relationer.

Hunde mindsker stress i vores krop, ved blandt andet at reducere koncentrationen af kortisol (stress hormon) og øge tilknytningsresponserne, som blandt andet udløser hormonet oxytocin. Dette hormon er også kendt som ”det sociale hormon” eller ”kærlighedshormonet”. Hormonet indgår blandt andet i et ‘belønningssystem’ i hjernen, som giver os en følelse af lykke og velvære. Hunden i sig selv producerer også oxytocin, og niveauet af kortisol falder, når de knytter det specielle bånd med deres ejer.

Ved berøring og nærvær, som man jo har med sin hund, dannes oxytocin i hjernen (i hypothalamus – det center der også regulerer stress og antistress). Hormonet frigøres herefter til blodbanerne. Her påvirker det så vores centrale nervesystem, så vi spænder af og får en dejlig følelse af ro. Det vil altså sige; vi stresser af! Mængden af kortisol i blodet halveres, puls og blodtryk daler og du føler en form for velvære og varme.

Mængden af oxytocin i blodet halveres allerede efter nogle få minutter, og vi kan nyde det længe, da den resterende mængde bliver i kroppen i et godt stykke tid.

Nærvær med din hund, er altså med til at danne oxytocin i din krop, som giver dig følgende goder:

Pulsen daler

Blodtrykket daler

Smertetærsklen øges

Blodets indhold af stresshormonet kortisol halveres

Optagelsen af næringsstoffer fra kosten forbedres

Fordøjelsen fremmes

Sårhelingstiden halveres

Immunforsvaret styrkes

Kolesteroltallet bliver sundere

Angst og bekymring dæmpes

Aggressivitet og vrede dæmpes

Du føler mere velvære og større glæde

Du føler dig elsket og ønsket

Du beroliges og bliver afslappet

Din kreativitet forbedres

Du mærker dyb ømhed og hengivenhed for andre

Så smut hen og hyg dig i sofaen eller læg dig på gulvet hos din bedste ven!

Relaterede artikler

den reaktive hund
Viden og information
admineiferelitesport

Den reaktive hund

Skrevet af  Nikoline Kitsja Andersen Den reaktive hund – en rejse ind i nervesystemet, instinkterne og hjernens belønningssystem “Vi taler ofte om at skabe regulering for reaktive hunde. Om at hjælpe dem med at falde til ro, finde tryghed og opbygge en stabil grundtilstand. Fagligt sagt: Vi søger at aktivere hundens parasympatiske nervesystem (hvile, ro, restitution). Denne tilgang er helt afgørende i behandlingen af langt de

Læs denne artikel
Socialisering af hunden - et misforstået koncept
Viden og information
admineiferelitesport

Socialisering af hunden – et misforstået koncept

Skrevet af Michael Eifer og  Nikoline Kitsja Andersen Socialisering af hunden – et misforstået koncept -Men hvad vil det egentlige sige at socialisere sin hund? ”Når vi som mennesker går ind i Netto, forventer vi heller ikke at skulle hilse, omfavne eller lege med alle. Vi orienterer os, og afkoder stemningen – og vælger, hvor vi lægger vores energi. Hunden har den samme impuls –

Læs denne artikel
Når nervesystemet tager over – forstå hundens stress indefra
Viden og information
admineiferelitesport

Når nervesystemet tager over – forstå hundens stress indefra

Skrevet af Nikoline Kitsja Andersen Når nervesystemet tager over – forstå hundens stress indefra “Når vi ser stress som et biologisk og følelsesmæssigt signal, ændres hele vores tilgang. Stress er ikke det, vi skal træne væk eller ignorere. Det er det, vi skal lytte til. Bag enhver stressreaktion gemmer sig et ubehandlet behov – et kald på tryghed, struktur, tydelighed eller nærvær.” Der er noget

Læs denne artikel
er klikkertræning overflødig artikel hundetræning
Viden og information
admineiferelitesport

Er klikkertræning forældet?

Skrevet af Nikoline Kitsja Andersen Lyt også med i vores podcast episode om emnet her! Er klikkertræning forældet? – Et neurobiologisk perspektiv på, om klikkertræning i virkeligheden er forældet “I sensorisk-neurologiske studier af læring er det veldokumenteret, at læring bedst fastholdes, når sensoriske signaler koordineres med motorisk aktivitet og emotionel regulering.Når en handling føles fysisk meningsfuld – fx når en hund mærker glæden ved at

Læs denne artikel
Del denne artikel