fbpx

Socialisering – et misforstået koncept!

Skrevet af Michael Eifer

Socialisering? Hvad er op og ned? Læs med her..

Når man får sin lille hundehvalp hjem, så skal den socialiseres. Det er alle enige om. Men hvad vil det sige at socialisere sin hund? Hvad er formålet med den her socialisering?

Socialisering er ofte et helt misforstået koncept.

Desværre ser mange socialisering som det, at ens hund skal være venner med alle andre hunde, og at den igennem erfaring med at møde fremmede hunde udvikler en evne til at kunne begå sig overalt med alle, både fremmede mennesker og hunde. På den her måde skulle hunden så undgå aggression og konflikter, når den skal mødes og hilse og måske endda lege sammen med andre hunde.

Det er IKKE formålet med socialisering. Socialisering handler om noget helt andet!

Det handler om at være tryg i alle miljøer og at være tryg sammen med de hunde og mennesker der er i de miljøer.

Hunde er slet ikke lavet til at være venner med fremmede, det er en misforståelse der er skabt på grundlag af det argument at hunde er sociale flokdyr. Ja det er også korrekt, de er sociale dyr, men de er sociale i deres egen flok.

Fremmede hunde må betegnes som hunde fra en anden flok og de ses derfor som konkurrenter på ressourcer og den naturlige reaktion på det vil være ressource forsvar. Når der opstår sådan en konflikt vil nogle hunde flygte hvor andre vil kæmpe.

Desværre opstår der ofte stridigheder, fordi vi som hundeførere introducerede vores hundehvalp for fremmede hunde, noget som aldrig ville være sket i naturen. Vores lille hundehvalp ved ikke bedre end at det er sådan det skal være. Senere træder der nogle instinkter og nogle drifter i karakter som modarbejder det vores hund har lært som lille, og så kan den ikke finde ude af at være i det, det gælder især når kønsmodningerne sætter ind.

Det mest hensigtsmæssige for os som ansvarlige hundeejere er at lære vores hunde at ignorere de andre hunde, fremfor at skabe et behov for at skulle lege med fremmede.

Vores hunde har ikke brug for at ses med dem eller lege med dem, de har brug for deres egen flok, og den flok består af hundeføreren selv og de nærmeste omkring dem. Måske en enkelt eller to hunde som er en “fast” del af familien. Fx. svigermors hund eller lign. 

Hunde som er socialiseret på den måde er stærke og rolige hunde, som ikke søger andre hunde, de er trygge hvor de er og hviler i dem selv.

Relaterede artikler

Når hundens krop taler – Vagusnerven og nervesystemet
Viden og information
admineiferelitesport

Når hundens krop taler – Vagusnerven og nervesystemet

Skrevet af  Nikoline Kitsja Andersen Når hundens krop taler – Vagusnerven og nervesystemet Artikel: Når hundens krop taler – Vagusnerven og nervesystemet Du har måske set det: Hunden, der gøer og springer ud mod verden med hver en fiber spændt. Eller den, der virker som om den har givet op – stille, uinteresseret, uden blik for omgivelserne. Og så er der dem midtimellem – de hunde,

Læs denne artikel
leg som fundament i hundetræning
Viden og information
admineiferelitesport

Leg som fundament i hundetræning

Skrevet af  Nikoline Kitsja Andersen Leg som fundament i hundetræning – hvorfor leg er langt mere end belønning og sjov ”Leg er langt fra bare et redskab. Leg er et sprog, hvor vi siger: Jeg ser dig. Jeg hører dig. Jeg vil være sammen med dig, som du er.” Leg er ikke et krydderi, vi drysser ud over træning for at gøre den sjovere. Leg er

Læs denne artikel
den reaktive hund
Viden og information
admineiferelitesport

Den reaktive hund

Skrevet af  Nikoline Kitsja Andersen Den reaktive hund – en rejse ind i nervesystemet, instinkterne og hjernens belønningssystem “Vi taler ofte om at skabe regulering for reaktive hunde. Om at hjælpe dem med at falde til ro, finde tryghed og opbygge en stabil grundtilstand. Fagligt sagt: Vi søger at aktivere hundens parasympatiske nervesystem (hvile, ro, restitution). Denne tilgang er helt afgørende i behandlingen af langt de

Læs denne artikel
Socialisering af hunden - et misforstået koncept
Viden og information
admineiferelitesport

Socialisering af hunden – et misforstået koncept

Skrevet af Michael Eifer og  Nikoline Kitsja Andersen Socialisering af hunden – et misforstået koncept -Men hvad vil det egentlige sige at socialisere sin hund? ”Når vi som mennesker går ind i Netto, forventer vi heller ikke at skulle hilse, omfavne eller lege med alle. Vi orienterer os, og afkoder stemningen – og vælger, hvor vi lægger vores energi. Hunden har den samme impuls –

Læs denne artikel
Del denne artikel